Největší městská farma na světě shlíží na Paříž

Bydlíte ve městě? A máte rádi čerstvé ovoce a zeleninu? Představte si, že dnes je možné mít čerstvé plodiny pár kroků od domova i když bydlíte v centru velkoměsta. A třeba v Paříži je tato možnost dokonalost sama. Paříž, město, které se pyšní nejen tím, že bude letos pořádat olympijské hry, ale také tím, že vybudovali největší městskou farmu na světě, a to přímo na střeše Paris 15è, Porte de Versailles.

Myšlenka udržitelnosti se úžasně šíří a když se my, lidé, pro něco nadchneme, tak dokážeme báječné věci. Nejinak je tomu v případě střešní farmy v Paříži, která je příkladem realizace nejedné udržitelné myšlenky.

O vertikálním farmařením jsme psali dříve, tady. A další inspirativní ukázkou toho je právě aeroponické a hydroponické farmaření v této městské farmě. Rozloha 14 000 m², zhruba velikost dvou fotbalových hřišť je pokryta záhony pro pěstování rajčat, jahod, fazolek, mangoldu, okurek, cuket, lilků, atd. Nalezneme zde však také vyvýšené záhony, které také nabízí místním a ti si mohou zde pěstovat své plodiny. Myšlenka této farmy obsahuje také snahu o minimalizování uhlíkové stopy. A to tím způsobem, že to, co nespotřebuje ve své restauraci nabízí dále do hotelů a restaurací v okolí, vesměs do 500 m od farmy. Lokálnost naprosto perfektní, co říkáte? Samozřejmostí je nepoužívání žádných pesticidů či chemikálií. U aeroponicky pěstovaných rostlin kořeny každých 10 minut mlží roztokem vody a živin. Celkově produkují denně ve vrcholné sezóně až 1 tunu ovoce či zeleniny. Britská BBC zde natočila krásnou reportáž, kterou přikládáme níže.

Paříž však touto střešní farmou nekončí. Vlastně se zdá, že je to perfektně nastartovalo k dalším a dalším projektům. Třeba Paris City Hall má na své střeše také 30 ha plochu pro farmaření. Nebo pěstují jahody v přepravních kontejnerech či včely na střeše. I to je udržitelná Paříž 21. století.  

A jak je na tom Praha? I u nás existují projekty pro městské farmaření, byť ne tak gigantické jako v Paříži, my to zatím děláme srdcem. 

Příklady z Prahy: HerbafabricaMetroFarm, UrbanFarmers

A nakonec nezapomenout projekt KOKOZA, který zasvětil svou práci osvětě ohledně kompostování. 

Uvítali byste, kdyby se zazelenali střechy a měli byste čerstvé plody na dosah? My jsme rozhodně PRO! Zdraví pro nás i pro planetu, tento win-win přístup se nám líbí maximálně!

Další články

Nově naskladněno