Rostlinné svíčky: Připojte se k revoluci pro Vaše zdraví a zdraví naší planety!

Věděli jste, že existuje zdravější varianta svíček? Taková, která je šetrnější na její získání? Jaké jsou výhody? A proč je parafín tak zatracovaný? Vítejte ve světě svíček zdravějších pro Vás i naši planetu!

Svíčka. Pro naše předky hlavní zdroj světla. Pro nás oblíbená dekorace navozující atmosféru a záchrana když vypadne proud. Naši předkové svíčky používali především z rostlinných vosků, či loje. Znali ropu, ale až v 19. století se ji naučili destilovat. Surová ropa fest čoudí. Jakože fakt fest. Takže ji do chvíle destilace pořádně nevyužívali. Až potom vznikli petrolejové lampy, atd. [23] A také parafín. Dnes již víme, že parafín je velmi levný, pracuje se s ním parádně a nádherně nese vůni. Na druhou stranu však jeho negativa začínají silně převažovat a je na čase se poohlédnout po zdravějších a přírodě přívětivějších variantách. Prve si však řekněme proč?

Co je to parafín? 

Jedná se o ropný derivát. Tzn. po vytěžení ropy se ropa destiluje a tím se rozdělí na několik složek, parafín je jednou z nich.

Proč bychom nemohli využívat výhod ropy, která nám umožnila tak perfektní pokrok?
  • Ekologické riziko: Ropa vzniká několik miliónů let. Konkrétně se kdysi dávno usadil fytoplankton na dně moře. Tam sedimentací klesal, rychlostí 0,5 mm za 100 let! Potom se vytvořil v závislosti na teplotě a tlaku kerogen, pak živice (neboli betumen) a až potom z toho ropa. Takže ano, ropa je obnovitelný zdroj, ale trvá to miliony let. [22] A s tím se pojí zásoba ropy, kolik jí ještě máme. Poslední čísla hovoří o kolem cca 50 let. Avšak to za předpokladu, že se nenalezne další ložisko. Takže sice nevíme kdy, ale to, že její spotřeba má limity je jasné.
  • Zdravotní riziko: Když si zapálíme doma parafínovou svíčku, tak se nám do ovzduší dostává benzen, toluen či formaldehyd.
    • Benzen – přeměněný v těle může hrát významnou roli při vzniku rakoviny [24]
    • Toluen – je dráždivá látka, která působí narkoticky. Její vdechnutí vede k bolestem hlavy či žaludečním nevolnostem [25]

Aby se těch škodlivých látek neakumulovalo tolik, tak je třeba kvalitně větrat (ale pozor na průvan) nebo sáhnout po variantě zdravější jak pro Vás, tak pro naši planetu. a to varianta z přírodního vosku. Takové řešení se nám líbí ze všeho nejvíce.

Co jsou to přírodní vosky?

Přírodními vosky  se rozumí vosky, které jsou z přírodních zdrojů. Nejlépe ze zdrojů obnovitelných. Tyto vosky totiž hoří tzv. čistým plamenem.

Co to je čistý plamen? 

Jedná se o plamen, ze kterého nečmoudí do ovzduší škodlivé látky. Z takového plamene se do ovzduší dostává pára a oxid uhličitý. Pozor však musíme dávat na správnou péči o svíčku. Jinak totiž může dojít k tzv. nedokonalému spalování a i rostlinný vosk může do ovzduší vypouštět více sazí či aldehydy (mohou mít dráždivé účinky na dýchací cesty) či uhlovodíky (mohou být toxické). To však platí i v případě parafínu, tudíž tam může být ještě více toxických látek.

Kdy může dojít k nedokonalému spalování?
  • Nejčastěji může dojít k nedokonalému hoření ve chvíli kdy máte příliš dlouhý knot. Když svíčka dlouho hoří, potom stuhne, tak vidíme třeba na svíčce 1 cm knot a na něm “bambulku”. Svíčka by měla mít knot cca 0,5cm vysoký před dalším zapálením, právě aby tak nečmoudila, tzn. netvořila škodlivé saze.
  • Nedostatek kyslíku nebo také průvan
  • Mnoho vosku na malý knot

Nakonec je třeba podotknout, že také závisí na kvalitě knotu. “Nejčistší” jsou bavlněné. Kdysi dávno se dělali knoty s přídavkem olova, to je dnes již v Evropě zakázané, ale na trhu se dají sehnat knot zinkové. Tyto knoty nelze doporučit a nejsou bezpečné.

Jaké svíčky jsou tedy super?

Tady záleží už jen na Vás co vyberete. Největší oblibě se dnes těší vosk sójový či kokosový. Nám se svou lokálností líbí svíčky z řepkového či slunečnicového vosku. Dále můžete narazit na olivový vosk, karnaubský vosk či kombinaci slunečnicovoolivové, citronový, meruňkový atd. Za zmínku stojí ještě jeden, u nás velmi oblíbený s nádhernou vůní. Včelí vosk je přírodní, hoří krásně, neohrožuje zdraví. Ale je třeba připomenout, že včelí vosk je velmi vzácná surovina se kterou je třeba nakládat s velkou úctou a když je toliko šetrnějších řešení, tak my raději sáhneme po těch. 😊🦋

Další články

Nově naskladněno