Inspirace z Kodaně – Jak stavět udržitelně?

Jaké budovy si máme představit pod pojmem udržitelné? Jak vypadají? A co v nich je? To jsou celé zelené? Vydejme se spolu na cestu do dánské Kodaně!

V Evropě je již mnoho měst, která udržitelnost berou opravdu vážně. Představme si jedno z nich. Kodaň. Město, které je protkáno cyklostezkami. Město, které z městské spalovny udělalo zábavní centrum plné zeleně. Město, které má za cíl do roku 2025 být klimaticky neutrální. 

Kodaň je hlavním městem Dánska. Žije zde přibližně 644 tisíc obyvatel. Většina z nich se dnes po městě pohybuje na kole. Auto využívá pouze cca 23 % obyvatel. [7] Toto město má obrovské plus v tom, že je vesměs na rovince, převýšení v celém městě je max 20m. Je doslova protkané cyklostezkami, kterých najdete po celém městě až 390 km. Takže pro cyklisty je to ráj. Tento fakt je velkým plusem v boji proti emisím města, ale Kodaň je město zelenými řešeními přímo poseto. Pojďme si ukázat alespoň pár inspirativních příkladů. 

Copenhill (Ammager Bakke)

Představte si městskou spalovnu nezrecyklovatelného odpadu. Máte ten obrázek před očima? Co vidíte? Nevzhledné budovy se spoustou čoudějících komínů? Ano? A teď si představte, že si chytré hlavy sedli dohromady a vymysleli řešení, jak jednak zachytávat CO2, které vypustí spalovna do ovzduší, ale také jak z celého komplexu udělat zábavní centrum,  na kterém má své místo i hmyz díky hliníkovým květináčům na fasádě. Dominantou celého Copenhill je 450m dlouhá sjezdovka. Jezdí se na umělé trávě, která je podsazena obyčejnou trávou. Dále tady naleznete nejvyšší umělou lezeckou stěnu na světě, která je 85m vysoká. A pokud nahoru nechcete lanovkou na lyžích, tak je možné jít po svých po vyznačených turistických cestách. A po takovém výšlapu na nejvyšší “horu” v Kodani se můžete občerstvit v místní restauraci. 

PS: Copenhill vychází z dílny studia dánských architektů BIG -Bjarke Ingels Group, což je právě to studio, které nám připravuje v Praze Vltavskou filharmonii.

Resource Rows

21. století pokračuje ve znamení vylidňování venkova a nárůst obyvatel ve městech. V Dánsku je tomu taky tak. Ale co dělat s opuštěnými domy? Tuto otázku si položilo další dánské studio. Studio, které je mistrem na cirkulární řešení. Studio Lendager. Co takhle staré domy rozřezat a vzít je s sebou do města? Zní to bláznivě? Možná trochu jako sci-fi, ale touhle upcyklací vznikla čtvrť Resource Rows v Kodani. Beton z bývalého pivovaru Carlsberg či zbytkové dřevo po stavbě kodaňského metra. To vše bylo využito k výstavbě. Chlubí se až s 60% menšími emisemi Co2. Zelené střechy či zavlažování zahrad děsťovkou je samozřejmostí, ale tady architekti šli ještě dál a dešťová voda slouží i ke splachování toalet. Celá výstavba svým vzhledem snoubí minulost s budoucností. Jak se Vám líbí?

Recyklační centrum v Norhavnu

Další dílo z architektonického studia Lendager. Jedná se o zábavní, sociální a vzdělávací centrum. A z čeho takové centrum udělat než z recyklovaného materiálu? Můžete tady i třídit. Sklo do skleněné místnosti, plast do plastové, atd. Pokud něco nepotřebujete, ale stále je věc funkční, tak ji tady můžete nechat. Toto centrum má za cíl rozšiřovat povědomí o nakládání s odpady a celkově o cirkularitě. 

O Kodani a jejich udržitelných projektech bychom mohli psát knihy. Kodaň je město mnoha inspirací. Rok 2025 klepe na dveře, tak doufejme, že se jim podaří cíl uhlíkové neutrality splnit.

Tak co? Není ta cesta udržitelnosti přece jen lákavá? Zábavná? Exotická? Máte chuť sbalit kufry a jet se inspirovat naživo? Tohle stojí za to vidět!

Zdroje:

Oficial Coppenhill

Official Lendager Group

[7] Wikipedia

Náhledový obrázek: By Nick Karvounis Unsplash

Další články

Nově naskladněno