Fakta

Klimatická změna. Dekarbonizace. Uhlíková stopa. Tyhle pojmy a mnoho dalších se na nás valí jako lavina. Ztrácíte se v tom? Je toho tolik, co se budeme muset naučit. Pokud budeme chtít porozumět alespoň trošku tomu, co se děje. Zde naleznete fakta k situaci, která mění naši planetu. 

tetlo-fakta

Témata

Fakta o mase

Takové začarované téma. Ve společnosti ne moc oblíbené. Ale přece jen v době klimatické krize velmi důležité. Proč se pořád řeší, že jíme moc masa? Co se vlastně děje? A jaké jsou cesty ven? 

Přečíst článek »

Rok po tornádu. Co můžeme dělat, aby se to neopakovalo?

Je to přesně rok, co se Moravou prohnalo tornádo. Je to přesně rok, co jsme na vlastní kůži zažili, jak může být naše matička Země krutá. Vyrostla jsem v malé vesničce na jihu Moravy. Mikulčice, malebná ves, která ten den, jakož i další okolní vsi, ztratila svou tvář a zář.

Proč? Co to způsobilo? Můžeme to nějak ovlivnit? Jak tomu předcházet? A máme si snad na takové extrémy zvykat?

Přečíst článek »

Vlk se vrací

Věděli jste, že jsme většinu vlků postříleli či vyhnali a za posledních 200 let na našem území pobývali minimálně? Víte, proč je dobré vlka u nás vítat s otevřenou náručí? A naopak, jaké nevýhody jeho návrat přináší?

Přečíst článek »

Ve stručnosti

Co se to vlastně děje? Naše planeta je zraněná. Ničíme ji. Zvířata hynou. Plýtváme vodou. Vypouštíme spoustu nežádoucích zplodin do ovzduší, do půdy, kácíme lesy, atd. Ale co to znamená? Co to znamená pro mě? Co mám konkrétně změnit? Jak se mám chovat?

Přečíst článek »