Fakta

Klimatická změna. Dekarbonizace. Uhlíková stopa. Tyhle pojmy a mnoho dalších se na nás valí jako lavina. Ztrácíte se v tom? Je toho tolik, co se budeme muset naučit. Pokud budeme chtít porozumět alespoň trošku tomu, co se děje. Zde naleznete fakta k situaci, která mění naši planetu. 

tetlo-fakta

Témata

Planetární meze: Kam až můžeme zajít? A jaké kroky může udělat každý z nás?

Náš svět prochází změnou, které si nelze nevšimnout. Klimatické změny dnes ovlivňují náš každodenní život více než kdy předtím. Požáry, povodně, extrémní teploty a dlouhá sucha nám ukazují, že je třeba jednat. Dobrou zprávou však je, že máme možnost změnit směr, kterým se naše planeta ubírá. Má naše chování hranice? Co nám planeta ještě povolí? Co už je moc? A jaké kroky můžeme udělat ještě dnes? Vydejme se na cestu za nápravou..

Přečíst článek »

Fakta o mase

Takové začarované téma. Ve společnosti ne moc oblíbené. Ale přece jen v době klimatické krize velmi důležité. Proč se pořád řeší, že jíme moc masa? Co se vlastně děje? A jaké jsou cesty ven? 

Přečíst článek »

Rok po tornádu. Co můžeme dělat, aby se to neopakovalo?

Je to přesně rok, co se Moravou prohnalo tornádo. Je to přesně rok, co jsme na vlastní kůži zažili, jak může být naše matička Země krutá. Vyrostla jsem v malé vesničce na jihu Moravy. Mikulčice, malebná ves, která ten den, jakož i další okolní vsi, ztratila svou tvář a zář.

Proč? Co to způsobilo? Můžeme to nějak ovlivnit? Jak tomu předcházet? A máme si snad na takové extrémy zvykat?

Přečíst článek »

Vlk se vrací

Věděli jste, že jsme většinu vlků postříleli či vyhnali a za posledních 200 let na našem území pobývali minimálně? Víte, proč je dobré vlka u nás vítat s otevřenou náručí? A naopak, jaké nevýhody jeho návrat přináší?

Přečíst článek »